torsdag 20 september 2007

Resebogg del 5: Aire sur l´Adour - Madiran

Vi har nått målet och vi har haft en otroligt bra dag tack vare den fantastiska personalen på Chateau Bouscassé (Alain Brumont) som tog hand om oss från kl 10 till cirka 14.
Men vi var tidigt uppe och hängde på låset till turistbyrån i Aire sur l´Adour. Där fick vi hjälp att boka besökstider hos ytterligare tre vingårdar i distriktet.
Sedan styrde vi mot Chateau Bouscassé där vi togs emot med öppna armar även om vår kontakt Sebastien hade blivit sjuk. Hans ersättare Frederic och Alain visade oss produktionen både på Bouscassé och företagets andra gård, Montus - där allt är nytt och fräscht och vinkällaren döpts till "la cathedral du Madiran". Vi var också uppe på deras toppodling, La Tyre där druvorna till prestigevinet med samma namn växer. La Tyre kom nyligen trea i en professionell avsmakning av alla Frankrikes viner - före ett klassiskt Bordeaux-slott som Chateau Petrus. Petrus kostar flera tusenlappar per flaska, La Tyre kostar mer sansade 600.
Efter rundtur och rundresa kom det verkligt roliga. Vi provade oss igenom hela sortimentet av vita och röda viner: 16 stycken!!!
Jo, det blev mycket spottande och uthällande för att inte gå i däck redan här. Nu fick vi även smaka La Tyre och den var helt sagolik. Doftpaletten var som en hel symfoniorkester och smaken var fruktig med friska syror och en närmast oändlig eftersmak där de för druvan tannat speciella tanninerna gav vinet dess karaktär.
Därefter bjöds vi på lunch i personalmatsalen. Där drack alla jobbarna vin till den utsökta maten (öppnade flaskor efter en större besöksgrupp). Vi fick fortsätta att tömma provningsflaskorna som måltidsdryck. Jag förmodar att det är sista gången jag dricker ett 600-kronorsvin till lunch mitt på dagen en vanlig torsdag.
För övrigt så var det Lena som körde i dag och som fick spotta allt och dricka vatten till maten - stackarn... Men hon fick en present av våra värdar som tröst, en flaska av deras näst bästa vin, Chateau Montus Cuvee Prestige 2000 i speciell presentlåda av ädelträ och en designertextil som bonus.
Vi hittade sedan ett kanonbra hotell ("Les 3B" i Nouilhan) där vi nu ska stanna två eller tre nätter. Alldeles nybyggt. Stort rum och sängarna uppe på ett loft.
När vi checkat in och vilat en stund bar det iväg till dagens andra vingårdsbesök (inbokad på morgonen). Vi träffade Didier Barré på Chateau Berthoumieu. En bra producent i den mindre skalan 180 000 flaskor per år mot Brumonts 2,5 miljoner. Hans Cuvee Charles de Batz (förebild till d´Artagnan i de tre musketörerna) var riktigt bra och kostade endast 11 euro flaskan. i köpte även med oss av hans "portvin" gjort på Tannat som var mycket speciellt och som kommer att bli kanon till julens pepparkakor med grönmögelost.
Som om inte denna dag redan varit tillräckligt bra så var hotellets trerättersmiddag för 18 euro en riktig gourmetmiddag. Nu återstår bara en god natts sömn och nya friska tag i morgon.

1 kommentar:

Susanne sa...

Läter fortfaranda som att ni har en helt underbar resa. Jag ber förövrigt om ursäkt för evetuella felplaceringar av saker i ert kök. Inte så lätt att veta alla gånger :)