lördag 22 september 2007

Reseblogg del 6: Madiran

En mycket lugn dag. En vingård inbokad på eftermiddagen: Chateau Aydie. Före det promenerade vi lite i ventralorten Mauberget, sedan åkte vi runt lite på småvägarna för att bekanta oss med distriktet lite mer. Det är ett härligt böljande landskap med mest öppna ytor så utsikten är ofta mäktig uppe på kullarna.
Klockan 14 sammanstrålade vi som avtalat med Sylvie på Chateau Aydie. En bra guide som pratade utmärkt engelska och som visade oss runt och berättade mycket kuriosa om anläggningen. Vi träffade också monsieur Laplace d ä (79 år) en charmig och klurig vinbonde som kändes mycket genuin där han spatserade omkring i sin basker.
Vi provade oss sedan genom deras sortiment. Deras billigaste vin, autour de fruit (6 euro), var provningens överraskning, en ung tannat som var fruktig och lättdrucken, nästan som sällskapsvin. Deras prestigevin Chateau Aydie var också mycket väl sammansatt i den mer traditionella skolan.
Det här var varmaste dagen hittills, cirka +30 på eftermiddagen. Därför orkade vi inte så mycket mer. Vi åkte till närmaste större stad, Vic en Bigorre, men det fanns inte mycket att se där. Vi svalkade oss med en öl (mycket gott efter all vinprovning, faktiskt) på en uteservering och åkte sedan till hotellet för att vila inför middagen och planera fortsättningen.
Den här kvällen åt vi restaurangens "Menu de terroir" som inte alls kändes lika prisvärd som den billigare.

Inga kommentarer: