tisdag 18 september 2007

Resebloggen avsnitt 3: Charleville-Meziere – Troyes

Slumpen förde oss till champagnedistriktet redan nu, vi hade eventuellt tänkt ta det på hemvägen. Men nu har vi tänkt resa oplanerat – och då blev det så här.
Inget vi ångrar då det varit en riktigt fin dag. Motorväg, nästan helt utan vägarbete ner till Reims. Där shoppade vi en del småkrafs och besökte turistbyrån för att få en karta över Route de Champagne. Sedan tog vi småvägar över de böljande vinodlingarna till Epernay där vi tog en guidad tur genom Moët & Chandons vinkällare. Det är flera kilometer med gångar under staden – och miljoner flaskor exklusiv champagne. Mäktigt.
Lena vann lottdragningen och fick dricka både glasen som ingick i entrébiljetten (11 euro). Jag fick bara smutta lite - och körde därifrån...
På väg därifrån körde vi genom vinbyarna söder om Epernay och hade turen att hitta en öppen, 99 procent hade hunnit stänga då klockan hade passerat 17. Vi provsmakade och beslutade oss för att köpa hem deras ”godispåse” bestående av sex flaskor äkta champagne för 97 euro.
Sedan blev det motorväg till Troyes där vi checkade in på Grand Hotell nära järnvägsstationen (60 euro för dubbelrum).
En kvällspromenad för middagen blev en fullträff. Namnet Aux crieurs du vin lät spännande och höll vad det lovade. Rustik mat, utvalda viner, trevlig och kunnig personal, bra priser och avspänd miljö (egentligen en vinbutik!) gjorde Lena helt lyrisk.
Vinerna: 1) en lokal champagne, 2) Cotes du Vendotuois (druva: ”Pinot nuit” vi måste undersöka vad det är – kanske en pinot noir-klon), 3) Mendall (spanskt torrt vitt med oxiderad sherrykaraktär som passade bra just till ost).

1 kommentar:

Susanne sa...

Låter som att ni har det trevligt i alla fall. Det är i alla fall trevligt att läsa era rapporter :)