onsdag 31 mars 2010

Tim Adams Semillon


Egentligen är jag ganska positiv till Systembolaget. Utbudet hemma i Luleå är storartat jämfört med vad man hittar på mindre orter ute i Europa.
Men sedan en tid har jag stått resignerad inför vitvinshyllorna. Där finns - känns det som - bara sauvignon blanc från Nya Zeeland eller Loire, ekad eller oekad chardonnay eller tysk riesling (sorry, gewürztraminer kan jag bara inte med). Vita spanjorer och portugiser blir jag oftast besviken på.
Så roligt då att hitta en torr semillon från Australien: Tim Adams. Semillon finns ju annars mest som komplement i druvblandningar eller i söta Bordeauxviner. Men här är det kruttorrt och ett "endruvevin" från Clare Valley.
Doften gjorde mig lite tveksam - tapetklister? Men där finns också fina nyanser av apelsinskal och annan citrusfrukt. Någon grön ton också... gurka, fast köttigare, kanske squash. Smaken är mer direkt, med syra som av knallhårda, gröna äpplen. Mellanregistret är personligt med mandelmassa, apelsin, mineraler, honungsmelon. Smaken klingar av länge med en aning fattoner, syror och kryddor i en behaglig blandning.
Uppfriskande i dubbel bemärkelse!

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag drack 07:an på en provning och blev väldigt förtjust. Tyvärr var den slutsåld innan jag kom iväg till bolaget. I år var jag ute i tid men har ännu inte hunnit prova. Alla omdömen jag läst har varit positiva och många talar om god lagringspotential. Jag passade också på att handla Tim Adams riesling. Har aldrig provat något av hans röda men blir onekligen lite nyfiken trots att Australien inte kan räknas till mina favoritländer när det gäller vin.

Tommy sa...

Vi hade rieslingen på en munskänksprovning i mars, den var helt OK men inte alls lika personlig som semillonen. Men det kan ju vara lite nyhetens behag också. Tim Adams röda riskerar nog också att hamna i min varukorg vad det lider.