tisdag 25 september 2007

Reseblogg del 10: Libourne - Cognac

Bilen stod kvar, helt orörd. Vi var uppe före tuppen som vanligt och hade ätit frukost, duschat och tagit oss upp till St Emilion före kl 10.
St Emilion är visserligen på gränsen till lyx-turistfälla - men ändå en riktigt charmig liten stad. Vi gick en guidad tur i de underjordiska sevärdheterna. Bland annat den monolitiska kyrkan, d v s ett kyrkorum, i ungefär samma storlek som Luleå domkyrka, uthugget som grotta direkt i kalkstenen. Ett fantastiskt byggnadsverk påbörjat av munkar på 1200-talet. Mäktigt!
Ett annat mirakel: vi köpte inget vin i Saint Emilion trots att det fanns ungefär varannan butik var en vinbutik. Det var nämligen mest bara skrytviner med helt horribla prislappar - och de normalt prissatta Saint Emilion-vinerna tycker vi oftast är ganska ointressanta (det finns säkert undantag - tipsa oss gärna!).
På eftermiddagen tog vi småvägarna mot Cognac, en kort resa på 10 mil. Vi var framme tidigt, men hotellrummen var på upphällningen. Men en suveränt serviceminded portier på fullbokade Hotell Recidence ordnade ett rum åt oss på Domine Breuil. Lite utanför stadskärnan men med en gourmetrestaurang som vi valde bort (ångrar oss) till förmån för en 20 minuters promenad in till centrum och en fullkomligt misslyckad middag. Vi kompenserade det med XO-cognac i den lyxiga cognacsbaren när vi kom tillbaka.

Inga kommentarer: