söndag 23 september 2007

Reseblogg del 8: Pau - Bordeaux

Vi började dagen med att i royalistisk yra tåga till huset där Jean-Baptiste Bernadotte föddes. Vi hamnade i världens längsta återvändsgränd av misstag så det blev en extra lång promenad. Museet var inte alls märkvärdigt men som svensk är det ju lite kuriosa att besöka kunghusets vagga. Sedan är min personliga uppfattning att det där med rakt nedstigande led innefattar något snedsprång med en eller annan stallknekt...
Vi planerade en tur upp i Pyreneerna sedan, men det var så pass mulet att vi kortade ned den eftersom utsiktsmöjligheterna var begränsade. Men vi hann med ett stopp hos en vinodlare i vinditriktet Jurancon, Domain Montaut. Vi valde den, för att det enligt en broschyr skulle vara möjligt att prata engelska. Men den 70-årige mannen som välkomnade oss kunde inte ens franska - han pratade bara baskiska! Vi fick inte mycket information, men lyckades få köpa ett par flaskor efter att ha smakat ett par relativt ordinära vita viner.
I stället styrde vi mot Bordeaux. Med erfarenheterna från Madiran var vi säker på att vindistriktet skulle vimla av små trevliga hotell bland vinslotten. Men där hade vi fel. Efter fem mil och lika många hotell som stängt för säsongen vände vi tillbaka till Bordeaux och ett motorvägsmotell. Rummet är som en hytt på en finlandsfärja och kostar bara 35 euro. Men det fanns en restaurang med oväntat bra mat.

Inga kommentarer: