lördag 22 september 2007

Reseblogg del 7: Madiran-Pau

Dags att flytta igen. Vi checkade ut från trivsamma "Les 3B" i Nouilhan och gav oss ut på småvägarna i den södra delen av vindistriktet Madiran. Den södra delen, närmare Pyreneerna, är ännu mer kuperad med branta sluttningar. Av förklarliga skäl inte lika tätt med odlingar. Tyvärr var vädret disigt med stundtals duggregn så särskilt mycket utsikt hade vi aldrig.
Vi passerade ett fantastiskt vackert slott, Chateau Arricou-Bordes omgivet av vinodlingar. Tyvärr stängt för försäljning och provning.
Men överallt skyltades det till Chateau Crouseilles, och när vi kom dit var det öppet "tous le jours". På det sättet klarade vi av ett besök på drygt 100 vinodlingar på en gång. Chateau Crouseilles är nämligen områdets stora koperativ.
Det var på gränsen till en turistfälla, men det visade sig att Chateau Arricou-Bordes ingick i kollektivet och att få tag på ett vin med det vackra slottet på etiketten var det viktigaste och deras "Grand Vin" var bra utan att vara extremt prisvärt.
På eftermiddagen hade vi vårt sista inbokade besök, hos Domaine Pichard. Det viade sig att han inte var särskilt bra på engelska, ungefär lika bra som vi är på franska, så nyanserna gick förlorade. Men han var oerhört trevlig och lät oss bland annat prova en årgång 1990 som han hade kvar i källaren. Ett helt otroligt vitalt vin för att vara snart myndigt (18 år).
Efter det besöket kände vi oss färdiga med distriktet och gav oss söderut mot Pau. Det är områdets största stad och det var en stor kontrast att komma in till trafikkaos och buller efter dagarna på den idylliska landsbygden.
När vi äntligen hittat ett hotell med parkering och var på väg in sa Lena att hon redan fått nog av "storstaden".
Kvällens mål var en cassoulet-middag. Det är en lokal specialitet med bönor som bas och med anka, kött och korv - den ska passa speciellt bra till Madiran-viner. I storstaden trodde vi oss kunna hitta den och vi letade och letade. Presic när vi skulle ge upp och äta något annat så hittade vi Le Dauphine och fick vad vi ville ha. Vi blev inte missnöjda, spännande rätt som vi ska göra en mer kryddad svensk variant av när vi kommer hem.

Inga kommentarer: