lördag 4 april 2009

Morone favorit på nyhetsprovning


Nyhetsprovning med Munskänkarnas Luleåsektion, sex viner ur det generellt bleka april-utsläppet:
Omaka Springs 2008 (6441) 89 kr
Druvtipsk (sauvignon blanc) doft av krusbär och svartavinbärsblad, plus en stor skopa exotisk fruktsallad med ananas, mango, papaya. Bra tryck i syran men samtidigt publikfriande och lättdrucken stil. Mer bersåvin än matvin och väl prisvärt som sådant.

La Chapelle des Augustins 2007 (5335) 189 kr
Nedtonad och nyanserad sauvignon blanc doft där krusbär och svartavinbärsblad samspelade med rökiga mineraler (flintasten) och fatkaraktär. Attackerar nästan piggt i överkant i munnen med en citronvass syra, övergår i en grön och gräsig mitt som kändes lite platt. Samlade sedan ihop sig till en rund och god avslutning med gröna/gula äpplen, nötter och viss smörig fyllighet. Personligt och karaktärsfullt vin.

Allegrini Valpolicella Superiore 2005
(6010) 99 kr
Sladdbarnet i familjen, lillebror till systrarna La Poja och La Grola. Vet inte riktigt varför jag kallar detta det maskulina "bror" när de andra är feminina - men det känns på något sätt självklart att det är så. Doft av körsbär, ekfat och mörk choklad. Smaken och munkänslan är betydligt slankare än de kurviga systrarna, saftiga körsbär, choklad, lite överslätande vanlijsötma och en aning beska tanniner på slutet. Skapligt vin i rätt pris - men den femtilapp extra som La Grola kostar ger väldigt mycker mer vin för pengen.

Morello Nebbiolo Merlot 2007 (6250) 115 kr
Spännande druvblandning (nebbiolo/merlot) i denna australiensare. Uppträdde också ungefär som förväntat. En ljusare röd färg. Blommig doft med rosor och mörka bär. Hyggligt tryck i smaken med körsbär, plommon och örtkryddor. Stadigt slut med fatkaraktär. Klart gamla världen-inspirerat.

Château de Valois 2006 (3843)
239 kr
Bordeaux från Pomerol, 77 % merlot i druvblandningen. Nyanserad doft med mörka plommon, björnbär, rostade fat, samt - när den stått ett tag i glaset - tydligt stallig doft trots sin ungdom. Smaken kändes ung och knuten med stram plommonfrukt och ton av kaffe. Riktigt tanninsträv avslutning. Svårbedömd - kanske jättegod med lite lagring?

Morone 2005 (6021) 169 kr
Kvällens stärna! Mörk blåröd färg. Stor doft med massor av körsbärsfrukt och en snudd på övertydlig ton av choklad. Det fanns förr en chokladbit som hette Bros, den var tjock men väldigt porös då den var full av luftbubblor - jag har inte ätit den på säkert 25 år men kom av någon anledning att tänka den redan när jag doftade på vinet, och det följde med även i smaken. Körsbär, tomatpuré, salami, choklad samsades i en underbar smakpalett, och eftersmaken var lång med tydliga men vältyglade tanniner. Priset är löjligt lågt - spring och köp!

Inga kommentarer: