lördag 7 mars 2009

La Poja & La Serra nyhetsprovnings-toppar


Nyhetsprovning med Luleå-munskänkarna på fredag kväll. Fem röda nyheter och ett sött vitt till chokladkladdkakan som åts till efterrätt.

La Poja 2004 (96934) 495 kr
Fyllig körsbärsfruktig doft, tydligt inslag av fat och mörk choklad. Smaken är lovande innehållsrik men kändes lite ungdomligt spretig ännu. Fin syra, fyllig körsbärsfrukt, örtkryddor, en uppkäftig bitterhet som först känns lite irriterande men som så småningom passar in bra i smakbilden. Priset är svindlande men det blir ett super-vin med ett par år till på nacken. Lägg i källaren och drick La Grola medan La Poja ligger och gottar till sig.

La Serra 2004 (96849) 288 kr
En barolo med mångfacetterad doft, mörkfruktig, tjärtabletter, mintkarameller, choklad och fat. Smaken är fyllig med plommon, mörk choklad och en nypa örtkryddor. Tanninerna är extremt sträva och även det här vinet har många år framför sig innan det når sitt max.

Kanonkoop Paul Sauer (96692) 239 kr
Sydafrikansk Bordeaux-blandning. Svarta vinbär och rostade fat i näsan. Rund och god i munnen med koncentrerad frukt och en liten flirtig sötma.

La Rose (96859) 175 kr
Pauillac-Bordeaux ihopskruvad enligt den franska instruktionsboken. Svarta vinbär och ekfatstoner. Ett elegant vin som fnös föraktfullt åt sydafrikanens sötma i glaset bredvid. Inget publikfrieri här. Bättre matvin än sydafrikanen men på egen hand kändes det lite ogint.

Palacio de Leon (96615) 59 kr
Provningens budgetvin hade det inte lätt i detta högklassiga sällskap. Jordig doft. Platt smak, som bara dog i munnen.

Chateau Septy (95013) 55 kr (37 cl)
Sött vin från Monbazillac en bit inåt landet från vintypens Mecka i Sauternes. Riktigt trevligt vin med en fräsch syra som balanserade sötman och botrytiskaraktären. Aprikos, satsumas och massor av mandelmassa i smaken.

Inga kommentarer: