Chateau Montus 2003
Söndagsgryta på ytterlår långkokt i rödvin med lök och rotsaker samt snabbfräst "djävulskorv" (Kolbacz) - då krävs ett vin med muskler. Och var hittar man mer muskler än i ett Madiranvin av Alain Brumont gjort på 100 % tannat?
Chateau Montus har jag ett par årgångar av i vinskåpet och -03:orna som fått 91 poäng av Wine Spectator ska vara på sin topp nu och nästa år.
Doften är fylligt sötfruktig, körsbär och plommon, rostade ekfat, choklad. I smaken märks mognaden då syran och tanninerna, som är så påträngande i en ung Montus, nu är i perfekt balans med en stadig kropp. Smaken inleds med mogna mörka bär; körsbär, björnbär, plommon. Sedan kommer en stor tugga sötlakrits, russin, samt choklad, tobak och örtkryddor. Eftersmaken är eldig lång och utmynnar i torkad frukt och snyggt insnickrade fattoner med en gnutta beska.
Det är som om en chianti classic hoppat i säng med med en amarone på en studieresa i Bordeaux. Och det är sagolikt gott till söndagsgrytan (och till mycket annat också).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar