tisdag 28 april 2009

Sagolik Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve -97


Det blev fullsatt när Munskänkarna i Luleå bjöd in till USA-provning ledd av vinprofilen Kaj Zaar. Anledningen var troligen att inbjudan lockade med möjligheten att få smaka Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve -97 (95005 ) 899 kr.
Färgen var mörkröd med tegelfärgad kant. Doften var utvecklad och nyansrik. Där fanns en blommig nyans som jag inte väntat mig, rosor och viol. Där fanns så klart svarta vinbär. En aning hårda syrliga karameller, samt mognadstoner av våta löv och stall. Ekfatstonerna fanns där utan att stjäla onödig uppmärksamhet.

Smaken gick i samma stil: fyllig, mogen, nyanserad, elegant, balanserat. Fyllig svartvinbärsfrukt men även toner av övermogna jordgubbar, nyvässad blyertspenna, läderportfölj, en liten nypa kryddor. Tanninerna var i högsta grad levande och gav stramhet och elegans till den oändligt långa finishen. Total balans och kontroll från första sniffen till sista puffen av eftersmak. Ett skolexempel!

Ytterligare fyra viner provades:
Saintsbury Pinot Noir -06 (96390 ) 299 kr
Färg: röd, transparent. Doft av torkad frukt, hallon, vanilj, ekfat. Smakaromerna var hallon och röda vinbär, en jordig ton i mellanregistret och lakritsfärgat slut. Trevligt vin med karaktär.
Ravenswood Barricia Zinfandel -05 (98284) 346 kr
Mörk blåröd färg, tätast i denna röda kvartett. Doften var eldig, nästan spritig, med mörka bär och ekfat. Smaken likaledes eldig (15,5 % alkohol), björnbär och körsbär. Riviga tanniner ser till att det inte blir syltigt. Eftersmaken är som nylagd asfalt en het sommardag. Mäktigt och fullmatat.
Ridge Lytton Springs -06 (-) 299 kr
Färg: mörk blåröd. Nyanserad doft av mörka bär. Slank och elegant munkänsla med aromer av björnbär och nötiga ekfatstoner. Prydligt men lite opersonligt vin.
Clay Station Viognier (22228) 99 kr
Ljusgul med dragning mot brunt. Blommig doft, aprikos, nötter. Fyllig smak av exotisk fruktsallad och honung, som balanseras upp av en frisk syra och lite sträva gråpäron. Oväntat nyansrikt vin (jag måste absolut omvärdera viognier).

Matvin:
Windsor Sonoma Cabernet Sauvignon 2007 (6580) 99 kr

Till sista några ord om provningsledaren: Kaj Zaar är ett proffs; kunnig, vältalig och karismatisk. Utan skrivet manus, utan bildspel eller andra tekniska hjälpmedel hade han åhörarna i ett fast grepp provningen igenom.


Inga kommentarer: