söndag 22 mars 2009

Zlatan-vin som ett skott i krysset

Munskänkarna, Luleå, provade på temat Kroatien på lördag kväll. Två medlemmar fick ett resestipendium för en resa dit förra året - nu var det dags för dem att redovisa detta.
Att resa dit var betydligt enklare än att få viner att resa hit från Kroatien. Idogt arbete med privatimport ledde i alla fall till att vi kunde prova två viner från Kroatien mot två referensviner.
Den främsta rödvinsdruvan i distriktet Dalmatien är Plavac Mali och det är en druva som i DNA-analys visat sig vara nära släkt med zinfandel och primitivo.
Zinfandel och primitivo är DNA-mässigt samma druva. Den kroatiska Crljenak Kastelanski likaså - och den är i sin tur förälder till Plavac Mali.
Som referensviner hade därför primitivo och zinfandel valts.

1. Plavac Hvar 2008, 158 kr Tunn blåröd färg. Blyg, blommig doft. Lovande syraattack i munnen, tunn kropp där nyanser av lingon och viol kunde skönjas och utmynnade i en inte allt för behaglig beska. Liknade enklaste typen av röd bourgogne.

2. Seghesio Sonoma Zinfandel (nr 22562) 165 kr
Blåröd färg. Relativt blygsam doft med mörka bär och ekfat, men smaken är riktigt fyllig med körsbär, björnbär, torkad frukt, kryddor och en ekig avslutning. Absolut inget dåligt vin, men jag hade höga förväntningar och blev en aning besviken.

3. Zlatan Plavac Grand Cru, 490 kr Inte döpt efter någon svensk fotbollsstjärna utan efter vinmakaren Zlatan Plenkovic. Det är Kroatiens internationellt mest kända vin och det har fått utmärkelser i många sammanhang.
Färgen är tät, mörkt blåröd. Doften är intensivt aromatisk och eldig med körsbär, russin, kryddor. I munnen är vinet eldigt (14,5 % alkohol - det kändes som mer) och där fanns en tydlig ton av bränt socker som jag känner igen från syditalienska primitivo-viner, vidare körsbär, russin, kryddor och ekfat. Tanninerna tar spjärn mot gom och kind och vägrar släppa taget på ett sätt som tilltalar mig. Eftersmaken är mycket lång. Ett skott rätt upp i krysset av Zlatan. Absolut ett kvalitetsvin, som påminner om en amarone. Priset är skyhögt efter Sverige-import, men med knappt halva prislappen i Kroatien så är det ett fynd för den som har vägarna förbi.

4. Virtuoso Primitivo 2003 (nr 85937) 159 kr
Ett vin från Apulien i Italien. Producent Casa Girelli. Mörkröd färg med en tydlig tegelkant. Bränd doft som med russintoner ställde in smaklökarna på ett helt annat vin än det som sedan togs in i munnen. Sura körsbär attackerade direkt och sedan... nä, det var inte så mycket mer. Tanniner som utan ackompanjemang bara kändes vresiga. Konstigt, obalanserat vin.

Kvällens matvin: Rawenswood Wintners Blend Zinfandel (26001) 99 kr. Annorlunda doft med blåbär och en aning kompost. Ren bärig smak av blåbär, plommon, kryddor och ekfat. Ett bussigt vin som fungerar i de flesta sammanhang.

Inga kommentarer: