lördag 21 mars 2009

Kyrkbyns Voyage-meny och vinpaket

Dags för ett nytt besök på Kyrkbyns kök i Gammelstad. Min mor fyllde 75 här om dagen och en gourmetmiddag tyckte vi var en lämplig present.
Vi valde deras Voyage meny (sex rätter) med tillhörande vinpaket. Dock ratade vi direkt Gewürztraminern som skulle åtfölja Blåkveiten - "niveavin" har vi svårt för.

1. Pilgrimsmussla med goyoza, yuzu, isbergssallad.
Mycket god lätthalstrad mussla med hummerolja och ett asiatiskt knyte med ett skum av citrusfrukt (yuzu). Isbergssalladen hade mixats med olja till en kräm.
Vin: Domaine Saint Prix - en sauvignon blanc från Bourgogne. Druvan är inte tillåten där enligt AOC-bestämmelserna. Men nog kan den odlas där alltid. Balanserad doft med svartvinbärsblad och färsk gurka. Frisk syra, lime, gröna nyanser av gräs och nässlor. Lång och behaglig eftersmak.
Betyg: 4,5/4 (mat/vin)

2. Rökt carpaccio med citrus, västerbottensost och rökt sidfläsk-vinaigrette
Holy shit så gott! Köttet var papperstunt skivat, underbart mört och saftigt, bara en aning rökt, fullkomligt smälte i munnen. Västerbottensost är alltid gott till allt - även till detta. Vinaigretten med sälta från rökt sidfläsk ett exempel på kreativ kökskonst när den är som bäst.
Vin: Bernardino Chianti. En ganska lätt chianti passade perfekt till denna mjälla och nyansrika mat. Doft av körsbär, fat och fruktkaramell. Smak körsbär, tranbär, en liten raggsocka och ekfat.
Betyg: 5/4

3. Frusen gotlandsmorot
En munrensare på rivna morötter som frusits till sorbet och ett skum på vanilj och brödkryddor. För mycket socker och vanilj tyckte damerna vid bordet, jag tyckte det kändes fräscht. Men visst - den hade kunnat slinka in som efterrätt också utan att man höjt på ögonbrynen. Inget vin till denna rätt.
Betyg: 3

4. Blåkveite "brandade" - havsemulsion, kronärtsskocka, oliver, chorizo på griskind.
Inte alls den fiskrätt jag såg framför mig när jag läste menyn. Fisken var mixad till en fräsch, lös fiskbulle tillsammans med kronärtsskocka och oliver. Havsemulsionen var en mycket mustig, koncentrerad, rödbrun kräm gjord på krabba, alger m m. Till detta en liten kryddig korv. Gott och annorlunda, men fisken hamnade lite i skymundan då tillbehören var så smakrika.
Vin: Albana di Romagna. Vitt, italienskt vin. Tillverkat på botrytisangripna albana-druvor som jästs till ett helt torrt vin. Gulbrun färg. En aning parfymerad doft med exotisk frukt. Fyllig smak med frisk syraattack, mango, ananas, papaya, nybakat bröd, och på slutet kunde botrytiskaraktären anas. Spännande vin jag gärna skulle prova igen.
Svår rätt att kombinera med vin. Jag skulle i efterhand gärna ha provat med en pinot noir.
Betyg: 4/4

5. Gårdsgris. Kotlettrad, sida med svål, syrad vitkål, ansjovis, kesella.
Menyns bukfyllare. Köttbit utan krusiduller, Pommes Anna (potatiskaka), fräscha tillbehör i form av vitkålen och den ansjoviskryddade kesellan. Lite väl salt potatiskaka, och Lena som är kinkig när det gäller kött gillade inte fettränderna. Friterad sida med svål ska vi bara inte tala om...
Vin: Crozez Heremitage -05, JP Clement. Köttig syrah-doft, med peppar, röda bär. Välbalanserat vin med pigg syra, stor kropp - jordbubbar, hallon, björnbär, fat, peppar, lakrits - och en lång, angenäm eftersmak. Jättegott!
Betyg: 3/4,5

6. After eight. Chokladkaka med mintsmak (nej, inte köpes After Eight), en sorbet på blodapelsin och en kräm på fransk nougat. Kraftig chokladsmak men en nog så hård konsistens, fräsch sorbet, len nougatkräm.
Vin: Chateau Montner. Sött vin från Languedoc som belönats av Le Guide Hachette. Framställs enligt portvinsmetoden av grenachedruvor. Eldigt vin med aromer av russin, katrinplommon och annan torkad frukt.
Betyg: 3,5/3,5

Efteråt en kopp kaffe som i sin enkelhet är värd ett extra plus. Nymalda bönor och noggrann bryggning tog oss i mål tillsammans med en liten snutt armagnac (jag) och konjak (Lena).

Sammanfattning: en kulinarisk resa (voyage) med lagom blandning av kända sevärdheter och överraskningar. Vi blev sittande i drygt tre timmar och njöt av varje sekund. Servicen helt oklanderlig förstås. Totalbetyg: 4/4.

Oroväckande att endast tre bord var belagda en fredag kväll. Måtte detta guldkorn i restaurang-Luleås öken av skattesmitarimperie, pizzerior och skrovmålsställen klara att övervintra lågkonjunkturen.

Inga kommentarer: