söndag 11 januari 2009

Vin till palt


Det här är en provning jag länge velat göra. "Vad dricker man för vin till palt?" brukar vara ett sätt att avsluta alla intentioner till vindiskussion.
Nu gick vi seriöst till väga och dukade upp söndagspalten med vatten, mjölk, ett halvtorrt vitt, en bourgogne och ett torrt vitt vin.
Bakgrund: vi har båda slutat dricka mjölk som måltidsdryck. Dock var det som dryck till palt (och pannkaka) som mjölken hängde med längst. I dag dricker vi mjölk endast i cappuccinon.
Norrmejeriers lättmjölk smakade också bara barnvälling nu när vi gjorde ett nytt försök.
Vatten från Luleälven via Gäddviks reningsverk är vår vardagliga måltidsdryck. Neutralt, smaklöst, sköljer ned maten utan att varken tillföra eller dra från något.
Vinet då: vi var båda eniga om att vin är en alldeles utmärkt dryck till palt. Den markerade sältan i palten plockade ned syran i bourgognen (Cuvet Margot) på ett angenämt sätt och det blev det bästa alternativet. Vilket av de vita vinerna som passade bäst var vi oeniga om. L ville ha det halvtorra (Mineralstein) som tvåa medan jag föredrog det torra (La Gascogne).
Hur som helst överlägsen vinst för vinet som tog de tre översta placeringarna. Nästa gång vi lagar palt ska prova ett kraftigt vin som Chateau Bouscassé - möjligen kan det bli ännu bättre än bourgognen.

Inga kommentarer: