söndag 25 januari 2009

4 x Cabernet Franc

Provning med munskänkarna på lördag kväll. Norrbottens enda (?) vinimportör Marie Granqvist, Vidsel, skulle berätta om sin verksamhet, men det blev lite rumphugget när hon insjuknat. Hennes franske medarbetare Maurice Guaslard berättade i alla fall om deras arbete och vi provade deras viner.
Det blev fyra röda viner från hans födelsetrakt, Loiredalen, där Carbernet Franc är den dominerande röda druvan. Vinerna finns inte på Systembolaget.
1. Domaine de Falaise (Anjou)
Blåröd färg. Svag bärig och örtkryddig doft. Lätt vin med hallonton och frisk syra. Torr gräsig struktur.
2. Domaine de Mihoudy (Chinon)
Ljust röd. Medelfyllig doft med en aning flintsten. Lingon och blåbär i smak och samma torra gräsiga struktur som i glas nr 1.
3. La Gardiere (St Nicola de Bourgueil)
Rubinröd. Svag hallondoft med gräsinslag. Fyllig smak, betydligt rundare än de två tidigare, med hallon och viol. En liten bitterhet (grön paprika) i eftersmaken.
4. Domaine de Chevalierie (Bourgueil)
Tredjevin från områdets kult-producent Pierre Caslot. Blåröd färg. Fyllig och kryddig svartvinbärs doft. Fyllig, fruktig smak med välbalanserade syror. Piptobak och gräs i avslutningen.
Till maten (underbar som vanligt på "En trappa upp") kalvbiff med hummersås och potatiskaka, fick vi ett vitt vin från Domaine de Mihoudy eller en mycket blaskig Pinot Noir, Les Carisarnes.
Vin nummer fyra och det vita matvinet blev mina favoriter. Men inte blev jag helfrälst på röda Loire-viner. Jag fortsätter nog att betrakta det som ett vitvinsdistrikt.

Inga kommentarer: