onsdag 27 juni 2007

Veckans viner

Det har varit midsommar och därefter semestrande bekanta på besök ett par dagar. Med resultatet: en hel del vinprovning och väldigt lite tid att blogga. Så här kommer en snabb resumé:
Picaie Rosso, rött, italienskt, veronese, 116 kr - inte mycket amarone känsla från början då den kanske var någon grad för kall. Kändes mycket mer som en bra bordeaux med toner av cederträ och mörka bär. Druvblandningen är också "Bordeaux-blandning" (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) fast med italienska corvina istället för cabernet franc. Ska dessutom vara tillverkad enligt amaronemertoden, men det märktes inte förrän på slutet då vinet blivit varmare och en typisk amarone-eldighet framträdde. Hade kanske för höga förväntningar och blev lite besviken, men den ska få en ny chans så småningom.
Lavit, rose, mousserande, Spanien, 73 kr. Sommar, sommar, sommar - ett mousserande rosévin. Smakar och doftar hallon. Lättdrucket pratvin.
Ruffino Chianti, rött, Italien, Chianti, 67 kr. Nostalgiskt återseende (följde med våra gäster) av ett vin jag inte druckiit sedan det hade den klassiska bastkorgen runt flaskan. Basten är borta nu och jag tror även innehållet moderniserats. Den värsta bitterheten har slipats bort och körsbärsmaken dominerade. Lite tunn och saftlik men bättre än förväntat.
Sedan gjorde vi en vit Stoneleigh-provning med våra bekanta.
Stoneleigh riesling, -sauvignon blanc och -chardonnay var enkla att plocka ut redan på doften. Fatdoften från den eklagrade chardonnyen gick inte att missa. Smakade också bärtypiskt av gröna äpplen och smör förutom ekfat. Sauvignon Blanc doftade typiskt aromatiskt av piggelinglass och vinbärsblad, smak av ananas, melon och andra
exotiska frukter. Rieslingen hade en blygsam doft, men en ren och citrusfrisk syra. Välgjorda viner alla tre. /T

1 kommentar:

Susanne sa...

Jag vill se bilder på storfrämmandet! Kom igen nu!