söndag 24 juni 2007

Kattilakoski Gastronomi


Vi åt en så kallad avsmakningsmeny på "kult-restaurangen" i Kattilakoski vid Torneälven på midsommardagen. Då hade vi inte kameran med oss, så bilden är från vår egen gastronomiska campingmiddag dagen före.
Vi har ätit avsmakningsmenyer i såväl Stockholm som Luleå - och den här hävdade sig skapligt i konkurrensen.
Det här var menyn (efter varje rätt vår kommentar):
Dill och fänkålsgravad löja med Kalixlöjrom samt hembakt kumminknäckebröd. Vin: Kamptaler Terassen, österrikisk riesling
Fantasifull rätt. Att göra delikatess av skräpfisken löja. Resultatet var väl "så där". Den kraftiga smaken på "löjröran" tog udden av den underbara löjrommen. Ett vin med bra syra och smak av grape matchade rätten bra.
~~~
Ångad sikrygg serveras med tortellini på kronärtskocka & sidfläsk samt sommarsparris & dragonskum. Vin: Yalumba, australisk viognier
Sparrisen och dragonskummet var helt underbart. Sidfläsket gav fin sälta till den mjälla fisken. Petiga Lena tyckte att tortellinin var lite hård och siken torr. Vinet med toner av persika och nötter satt perfekt.
~~~
Suovasrökt utskuren rensadel, serveras med mandelpotatispuré och Kiruna shiitakesvamp samt vodka & lingonsky. Vin: Brolio, italiensk Chianti classico.
Sanslöst gott!!! Ett konstverk till uppläggning. Och så ett av våra favoritvin till det. Nu var vi i sjunde himlen.
~~~
Svensk getostterrin med tomat och basilika. Vin: Jerome Gueneau, Frankrike - Sancerre
Avrundningen inleddes med lite ost. Inte världens mest fantasirika rätt, och vinvalet hade väl kunnat vara lite mer vågat.
~~~
Hjortronmarmelad med mandel & pistagenötsskorpa samt vaniljglass. Vin: Royal Tokaj (5 put.)
Ingen kan väl misslyckas med kombinationen hjortron och tokajer. När dessutom glassen och skorpan var sagolikt god så blev det menyns näst bästa inslag.

Sammantaget: spännande råvaror, snyggt och välgjort. Lagom stor mängd mat för att man skulle orka hela vägen. Vi saknade dom överaskande små mellanrätterna som brukar höra till avsmakningsmenyerna. Vinerna var bra och matchade maten - men inte mer.
Prislappen 695 (mat) + 395 (vin) kr är dock lägre än dom vi jämför med så prisvärdet får väl sägas vara bra. /T

Inga kommentarer: