lördag 30 maj 2009

Xavier 2007


Xavier Châteauneuf-du-Pape 2007 (nr 6267) 199 kr

När jag två timmar innan servering hällde om detta mörkt blåröda vin steg en överdriven doft av lakrits upp ur karaffen. Stor doft men lite obalanserad.

Två timmar senare var det betydligt mer harmonsikt. Frukten hade vuxit till sig där fanns blåbär, björnbär, plommon och andra mörka bär. En kryddblandning med bland annat kryddpeppar var också tydlig. Dessutom en varmsöt blandning av viol och sötlakrits.

Smaken - waow! - det här är grejer. Ren som kristall, koncentrerad som dynamit, elegant som en cirkushäst, balans som en lindansare. Blåbär och plommon, fat och en lakritston som drar mot salmiak och saltlakrits. Attacken och mellanregistret är smaskigt och läskande.
Tanninerna är finkorniga som sanden på en söderhavsö. Eftersmaken lång och behaglig. En alkoholhalt på 15 % resulterar i en eldighet som förstärks av peppartoner.

Riktigt bra vin. Det tyckte även en annan bloggare och även den här.

4 kommentarer:

Jocke sa...

Vad glad jag blir när du tycker den var god, jag fick för mig att köpa på mig några flaskor. http://sybariterna.blogspot.com/2009/04/veckans-inkop.html

Tommy sa...

Jag tror inte du kommer at bli besviken.

Jocke sa...

Finns det något i samma stil som du skulle rekomendera?

Tommy sa...

Jag är ganska nyfrälst på Chateauneuf-du-pape och det finns inte så många i Systembolagets ordinarie sortiment. Det var den här som tände gnistan på allvar.