onsdag 20 maj 2009

Voirin Jumel cuvée 555


Ett vin som inhandlades direkt i champagnehuset för 18 månader sedan. Kan inte påstå att besöket var noga utvalt - snarare var det så att det var det enda stället i Cramant som fortfarande var öppet när klockan var några minuter över 17 och vi var på väg ut ur distriktet Champagne.
Vi köpte blandad låda med deras sortiment och har inte blivit besviken på någon.

Cuvée 555 är speciell därför att det är en blanc-des-blanc (100 % chardonnay) som lagrats tillsammans med sin jästfällning på ekfat innan den fått den andra jäsningen på flaska. Detta för att ge extra komplexitet och djup.

Vinet är ljust guldgult och doftar först förföriskt av citrus och blommor, ekfatslagring märks nästan inte alls. När den snurras i glaset pustar det upp ett moln av nybakat bröd. I munnen är syran som sig bör pigg och alert. Sedan kommer toner av grape, apelsin och satsumas. En liten vaniljsötma rundar av på ett mycket balanserat sätt och eftersmaken är lång och behaglig.

Allt är som bekant gott i sällskap med champagne. Vi hittade inte vad vi tänkt tillaga och imporoviserade ihop följande snabba och ändå festliga rätt (som sjöng duett med champagnen).

Baconpasta med grillade pilgrimsmusslor (2 pers):
Hårdstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Koka färsk pasta (1 paket). Häll bort vattnet, häll i en halv burk creme fraiche och strimlade soltorkade tomater (avrunna) , värm och rör om så det blir krämigt. Värm sockerärtor snabbt i micron med lite smör, salt och peppar. Lägg den krämiga pastan pastan och sockerärtorna på en tallrik, strö över knaperstekt bacon och grovriven parmesanost. Grilla pilgrimsmusslor i grillpanna eller på utegrill och lägg på toppen av alltihop.

Inga kommentarer: