måndag 16 februari 2009

Puligny-Montrachet 2006


Puligny-Montrachet 2006 (Antonin Rodet) 255 kr
Går munskänkarnas betyg 2-kurs och vår grupp träffades på söndag kväll hemma hos oss för att prova oss genom kapitlet "vita neutrala franska viner", d v s Côte de Beaune-chardonnay, Chablis-chardonnay, samt muscadet, chenin blanc och pinot blanc från Loire och Alsace.
Eftersom jag inhandlat och hällt upp blev det ingen blindprovning för mig - och jag kastade mig på bourgognen direkt (jo, jag hade hittat den även blint). Den stack ut i såväl färg som doft mot de övriga - för att inte tala om smaken. Det här är ett vin som ger det fylliga vita vinet ett ansikte.
Doften är nyanserad med massor av frukt och smör och tydliga ektoner. I munnen exploderar smakerna och fyller upp munhålan på ett sätt som bara ett fåtal torra, vita viner klarar. Syran är fräsch, gula äpplen, citrusfrukter och smör klingar av i en lång ekkryddig eftersmak.
Just eken var kanske vinets enda minus. Några i gruppen tyckte det var för mycket ek. Själv tyckte jag eken var snyggt invävd så länge vinet var + 10 grader, men ju varmare vinet blev desto mer påträngande blev eken.
Kort om de övriga vinerna:
Chablis Premier Cru (Brocard), Fourchaume 189 kr. Ska inte vara eklagrat om jag är rätt underrättad, men doftens rökiga mineralkaraktär kan lätt förväxlas med rostade ekfat. Stringent syra, gröna äpplen och grapefrukt. Lite platt totalintryck, hade väntat mig mer av detta vin.
Chateau Coucheroy 104 kr. Eklagrad sauvigon blanc, med doft av exotisk frukt och en aning druvtypisk kattlåda. Frisk syra, smak av passionsfrukt och citrus, snyggt integrerade ekfat.
Muscadet Sèvre et Maine 79 kr. Jästspritsig doft med gröna äpplen och citrus - dito smak.
Secrets de Chai, 78 kr. Chenin blanc från nyhetshyllan. Fräscht vin som plöjer fram i mittfåran utan att sticka ut åt något håll.
Pierre Sparr, Pinot blanc reserve, 88 kr. Doft av päron och honung. Tydlig honungston också i smaken, väl balanserad med milda apelsintoner och päron.

3 kommentarer:

Roger sa...

Så när kommer du/ni hit då?

Anonym sa...

Hej Tommy, vad dricker man till Thaimat, finns det vin till det?
Kollegan lina

Tommy Vinprovare sa...

Thailändsk krydding är rätt svårt att kombinera med vin, speciellt rött vin. Men vita Alsace-viner på druvan Pinot Gris, exempelvis nr 2108 eller 2899 brukar fungera rätt bra. Gillar man lite sötma i vinet så går även tyska halvtorra bra, exempelvis Dr L (nr 7218).