lördag 7 februari 2009

Nyhetsprovning

Nyhetsprovning med Munskänkarna; tre mousserande och tre röda. Jag hällde upp vinerna och det blev lite ont om tid att notera ordentligt, så jag sammanfattar lite summariskt.
1. Cono Sur Brut, 90 kr.
Chilenskt vitt mousserande som med grönäpplig attack och lite brödigt slut. Enkelt vin men prisvärt.
2. Charles Kellner Rosé, 100 kr.
Ett mousserande rosévin från Alsace, gjort på pinot noir. Intetsägande doft, viss restsötma smak av röda äpplen. Ett hammockvin till sommaren.
3. Grongnet Special Club -98, 386 kr
En riktig champagne gjord på 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay. Extremt brödig doft - som en nyss uppskuren råglimpa. En del trodde till och med det var defekt på grund av doften. Mycket bröd och jäst även i smaken, lite gula äpplen och choklad. Alldeles för tama syror för min smak och det här vinet borde nog ha druckits för fem år sedan.
4. Gallina Barbera d´Alba -06, 299 kr
Italienare med tät mörkröd färg. Fruktig doft med körsbär, örtkryddor och lite nickelkaramell. Mustig körsbärssmak, med strävt och kärnigt slut. Lovande ambitiöst vin med lite för stor prislapp - men kan vara sensationellt efter några år i källaren.
5. Baigorri Reserva -04, 149 kr
Spanjor med mörkröd färg med lite tegel i kanten. Pigg, fruktig och kryddig doft med lite druvtypiskt kräftspad (dill) i bakgrunden (100 procent Tempranillo). Fräsch smak med körsbär, plommon och lite insmickrande vanilj. Snällt slut med lagom mycket ekfat.
6. Groot Constantia Shiraz -06, 136 kr
Sydafrikan. Rödblå färg. Köttig doft med mörka bär och peppar. Lovande attack med frisk syra och köttig plommon/svarta vinbärsfrukt och lakrits. Men obalanserat slut med lite väl besk och kvistig ek.
Föll inte pladask för något av vinerna, spanjoren var den positiva överraskningen, italienaren det maffigaste. De mousserande var OK medan champagnen kändes bedagad.

Inga kommentarer: