torsdag 18 juni 2009

The White Viognier vs Valentin Zusslin

Ytterligare två viner bland juninyheterna som uppmärksammats positivt: australiska The White Viognier och franska Alsace-rieslingen från Valentin Zusslin.

En match vars utgång kändes given på förhand - och här blev det ingen skräll utan det tipset satt klockrent. The White Viognier (98748) 89 kr (WV)- en Nya Världen-viognier i lågprissegmentet mot en riesling - Valentin Zusslin Riesling Bollenberg (99013) 149 kr (VZ) - från ett klassiskt område och med en prislapp som skvallrar om vissa ambitioner hos vinmakaren.

FÄRG
WV: ljusgul
VZ: ljust guldgul
Ronden till Alsace: 0-1

DOFT
WV: Liten, grön, doft av gråpäron och persika.
VZ: Ung druvtypisk med citrusfrukt och "smörjgrop light"
Ronden till Alsace:0-2

SMAK
WV: medellhög syra och en fet munkänsla, gråpäron och persika. Går snabbt över i en fadd och stjälkigt oren smak. Eftersmaken är kryddig typ stjälkselleri men den stjälkiga tonen klistrar sig kvar i gommen och eflersmaken är tyvärr relativt lång.
VZ: krispig, kristallren, syra. Grape och lime. en elegant mineralton tillkommer i eftersmaken som dröjer sig kvar på ett betydligt angenämare sätt.
Ronden till Alsace: 0-3

TOTALT
Jordskredsseger för kvalitet från Gamla världen - det här var inte ens en match. Inte någon prisvärdhetsskala i världen kan motivera ett köp av WV i förhållande till VZ.

Inga kommentarer: