söndag 5 september 2010

Viner från Schweiz, del 4

Il Rubino blev sista flaskan från Schweiz som testades - hoppades ha sparat det bästa till sist då den kostade närmare 30 schweizerfranc, alltså cirka 200 kr.

Il Rubino 2007 är en Merlot från Ticino alltså samma vintyp som del 1 i denna schweiziska odyssé. Liksom den första flaskan imponerades jag av intensiteten och syraattacken vid den den första smutten. Men saknar på samma sätt fyllighet och mellanregister. Vinet mynnar ut i en eksträv och lite bitter eftersmak.

Kanske har mina schweizare druckits alldeles för unga? Samtidigt har jag svårt att tro att lagring skulle kunna trolla fram frukten ur tomma luften. Så slutsatsen får bli: det är ingen slump att det inte finns några schweiziska viner på Systembolaget.

Synd att jag inte fick hem någon syrah - vad jag läst ska det finnas schweizare som gör syrahviner i klass med producenterna i norra Rhone.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här finns riktiga viner från Schweiz:
http://www.cortis.ch/index.php

Anonym sa...

Oj, det där lät väldigt arrogant tycker jag! Menar du verkligen att Systembolaget bara har kvalitetsviner, eller att svenskarnas fina vinsmak, utvecklade vinkultur och känsliga gommar är för kräsna för den schweiziska produktionen. Jag tvivlar på att du verkligen fick en rättvis bild av vad Schweiz producerar. Dessutom ligger det helt andra anledningar bakom det faktum att Systembolaget inte har några Schweiziska viner. För det första konsummerar schweizarna själva i stort sett hela produktionen (som reserveras i förväg) och för det andra är det vin som återstår väldigt dyrt i jämförelse med det som står att finnas på andra platser i Europa. Jag uppmuntrar verkligen turister att passa på att smaka schweiziska viner på plats. Det är ofta annorlunda och spännande smakupplevelser för svenska gommar, vana vid den nya världens formaterade smaker.