söndag 2 december 2007

Avsmakning med jultema

Lördag kväll tog vi bussen ut till Gammelstad och Kyrkbyns kök och matsal för att njuta av deras avsmakningsmeny med jultema.
Så här ser den mynyn ut (375 kr):
Entré
Lussekattravioli serverad i blossaglöggskum.
Jultapas
Fasanfrikadell smaksatt med nejlikor, akvavit och enbärsgravat vildsvin, husets lammkorv smaksatt med citrusfrukter och kryddpeppar, kräft- och ansjovischeesecake, krämig ceviche på souvaslax och löjrom, örtströmmingsterrine serveras med rökt vispat smör och vårt eget kumminknäckebröd.
Fisk
Kryddhalstrad lutfisk med rökt sidfläsktarlett, potatisbakelse smaksatt med dill, lime och dijonsenapsbuljong samt skaldjursgaletté.
Tranbärsgranité
En liten vilorätt gjord på egna plockade tranbär.
Kött
Lågtempererat renrack serveras med en rödkålsdolme fylld med rökt vildandsconfit, ljummen rödbetsvinegrette, karljohansvampterrine samt hasselnötskorn.
Dessert
Pepparkaksglass serveras med glögg och torkad fruktgelé, vit chokladluft samt confiterade kakaobönor.
Vi tog deras rekommenderade dryckespaket (300 kr)till. Öl och snaps till tapas-tallriken. En Alsace-risesling; Patergarten Anne Boeklin, till fisken. Madiba (sydafrikansk cinsault/ruby cabernet) till köttet. Coteaux du Layon Les Marchais till desserten, ett sött vitt vin från Loire (chenin blanc).
Vi åt på den här restaurangen i somras och det var både godare och trevligare. Inomhus är deras lokaler trånga och bullriga, vi hade dessutom oturen att råka ut för ett sällskap vars smådjävlar till barn sprang runt mellan borden.
Maten var god och spännande men mycket snålt tilltagen. Det var verkligen avsmakning, en tugga av varje rätt. Av vinerna var den vita rislingen riktigt bra med frisk syra. Det röda vinet hade en märklig doft av vått ylle men var helt ok smakmässigt.

Inga kommentarer: