söndag 4 juli 2010

God Barbera på Köpmannens kök


Efter flytt ut på landet är vi inga flitiga restaurangbesökare. Men när vi fick en inbjudan att äta gratis hos en krog som bytt inriktning så måste vi förstås utnyttja det.
Köpmannens kök marknadsför sig som en kvarterskrog - men den har ett bra läge i ett hotell nära järnvägstationen.
Matinriktningen är en nischad meny med relativt låga priser. Förrätter och efterrätter under hundringen, dyraste varmrätten under 300 kr.
Vi åt olika förrätter: avokadosoppa med kräftstjärtar, samt färsk sparris med örthollandaise. Avokadosoppan såg läcker ut, men var lite klen. Avocado har ju inte så mycket smak i sig och kryddningen var enkel.
Sparrisrätten var också lite snål i smakerna, färsk sparris är ju alltid gott men några fler droppar örthollandaise hade absolut inte skadat.
Vi åt oxfilé Erbezzo som varmrätt båda två. Köttet var bra, lagom lättstekt, bra kryddat. Tillbehören smakrika och överraskande. Riktigt bra!
Hjortron och vaniljglass till efterrätt. Ett säkert kort som ingen kan misslyckas med.
Vinlistan:
Vi provade ett rött och ett vitt på glas till förrätten. Utbudet på glas inskränkte sig till två av vardera färgen. En röd Bordeaux för 75 kr glaset (Chateau Coulonge) och en vit pinot gris från Venete (Monte Zovo). Inget av vinerna var något extra.
Till varmrätten valde vi en Barbera d´Asti: La Luna del Rospo, som kostade 580 kronor flaskan. Ett riktigt gott vin som man nog skulle få betala minst 200 kronor för på systemet. Fylligt och fruktigt med rostade fat och kakaotoner. Välbalanserat med mjuka tanniner utan att bli mjäkigt.
Saknade en tokajer - det perfekta hjortronsällskapet - bland dessertvinerna. Personalen lovade att försöka fixa denna brist.
Jag hade en tanke med besöket, att krogen kanske kunde nomineras som en "Munskänkarnas vinkrog". Men det klena utbudet per glas samt att alla viner serverades i ordinära 25 cl-glas gör att det inte är möjligt.
Det är sorgligt att en stad av Luleås storlek inte kan ha en bra vinkrog.

Inga kommentarer: