måndag 21 september 2009

Chateauneuf-du-pape Domaine Roger Perrin -07


Provning med Munskänkarna på temat Vin & vilt. Förre ordföranden, både lokalt och i regionen, Christer Olsson hade plockat ut en kvintett viner med kraft tillräckligt för att matcha mat i älgjaktstid.

Intressantaste vinet var utan tvekan Domaine Roger Perrins C9dp från den redan så omsusade årgången 2007. Vinet var blårött och relativt transparent. Doften bjöd på mörka bär, viol och lakrits. En intensiv syra attackerar i munnen och vi hittar syrliga karameller med smak av blåbär och vildhallon. I andra vågen kommer rökighet från rostade fat och pepprig kryddighet. Tanninerna är kruttorra och lägger grund för en lång lakritsdominerad eftersmak.
Mycket gott redan nu, och när den aningen vassa syran rundats av lite och tanninerna integrerats ännu bättre blir detta ett fantastiskt vin.
Importeras av Tryffelsvinet och kan beställas i sexpack för 1314 kr (= 219 kr/flaska).

Kort om övriga fyra viner:
Aneto 2004, från Duoro, Portugal. Mörk, tät, blåröd färg. Doft och smak av plommon, mörka bär, kaffe, tobak och lakrits. Tunn frukt i förhållande till strävheten.
Pio Cecare Langhe Nebbiolo -06. Röd med tegelton, relativt transparent. Blommig doft, smak av körsbär, torra tanniner.
Guadarra -05 från Basilicata i södra Italien (hålfoten), gjort på druvan aglianico. Blåröd färg, doft av körsbär, fat, lösningsmedel, kaffe. Personlig smakpalett med mogna mörka bär, Kungen av Danmark-örter, kåda, lakrits och en viss beska. Lite egensinnigt på egen hand, men fick ett lyft i sällskap med maten (älggryta).
Finca el Puig -03, från Priorat i Spanien. Blåröd färg. Doft av solvarma, fullmogna, söta, röda bär. Viss sötma också i munnen, men den behövs då syran är ettrig och tanninerna riviga. Lång elegant eftersmak.

tisdag 15 september 2009

Bourgogne Pinot Noir (Michel Picard )

Bourgogne Pinot Noir 2007 (nr 94055) 149 kr
En röd bourgogne i prissegmentet där man kan få både jäst jordgubbssaft och riktiga viner. 150 kronor är vattendelaren, därunder brukar distriktet bjuda på tunna och snipiga viner, däröver: "the sky is the limit".

Den här ligger en pristaktisk krona under gränsen men kvalar in smakmässigt i +150 kronorsgänget. Redan doften ger valuta för pengen. Jordgubbsfrukt, så klart. Men framför allt en angenäm jordighet som av nyskördad potatis.

I munnen får jordgubbarna sällskap av lite mörkare bär, kryddor och rostade fat. Tanninerna gör inget motstånd men finns där smeksamt närvarande.

Gott, läskande, lättdrucket men med en hel del karaktär.

måndag 7 september 2009

Två spanska musketörer

Brunus och Protos är inte några spanska motsvarigheter till de fyra franska musketörerna. De råkade bara ha korta och koncisa namn och hamna i samma nyhetssläpp (septembers) på Systembolaget.

Brunus 2006 (nr 98331) 139 kr kommer från distriktet Montsant i Katalonien, ett granndistrikt till Priorat känt för flera stora viner på senare år.
Brunus har en mörkt blåröd rätt tät färg och bjuder på en generös doft av mörka bär, kryddor, choklad. I munnen är vinet runt och behagligt utan att vara mjäkigt. Det har en tuggig struktur (en hel del fällning i glaset) och smakar mörka bär, choklad, rostade fat.

Protos Crianza 2006 (nr 95246) 159 kr kommer från Ribera del Duoro och är gjort på tempranillo (som här kallas tinta del pais).
Protos har en blåröd färg. Den har en koncentrerad doft av röda och mörka bär samt en kryddighet som fick mig att hosta till vid djupa sniff. Minst lika intensiv är syraattacken i munnen, det är en syra som i dagsläget slår ut de flesta andra smaknyanser och vinet skulle säkerligen må bra av några månader i källarmörkret. Frukten känns nu som den annorlunda kombinationen lingon/svarta vinbär. Men det finns en lång skön eftersmak av fat och lakrits som lovar mer.

Sammantaget två intressanta viner från den nya spanska skolan. Köpvärda trots relativt utmanande prissättning.

lördag 5 september 2009

Espelt Solivent succé på nyhetsprovning


Nyhetsprovning med munskänkarna i Luleå. I glasen bland annat Castello di Brolio 2005 (94038) 295 kr - som fick se sig "besegrad" av en okänd spanjor, Espelt Solivent 2006 (95253) 95 kronor.

Förutom dessa båda var ytterligare två röda viner med i spelet: nyazeeländska Mission Estate Syrah 95 kr, samt argentinska Broquel Cabernet Franc 2007 (94008) 95 kr.

Castello du Brolio bjöd på en tydlig doft av nymalet kaffe och en ganska dov frukt. Smaken var stram, för att inte säga snål, med körsbär, körsbärskärnor, kaffe och en aning beskt slut. En vilsen ungdom som behöver några år i källaren för att hitta sig själv.

Espelt Solivent var raka motsatsen. Doften var stor, flirtigt fyllig och nyansrik: hallon, blåbär, björnbär, kaffe, choklad, kryddor. Smaken direkt och lättillgänglig: mörka bär, kaffe, choklad och en lång och behaglig eftersmak.
Vinet är gjort på garnacha, och kommer från distriktet Empordà i Katalonien. Stark köprekommendation!

Mission Estate Syrah var en druvtypisk karikatyr av ett Rhonevin. En blommig violdoft med mosade hallon och köttsaft. Smak av körsbär, hallon, tvålflingor, charkuterier, fat. Obalanserat med överdrifter åt alla håll.

Broquel Cabernet Franc bjöd på en doft av mörka bär och mynta. Smak av svarta vinbär, körsbär hallon. Platt och bitter finish.

Två vita viner provades också: Sancerre 2008 (95249) från André Dezat för 139 kr, samt Steinschaden Grüner Veltiner (94018) 69 kr.

Sancerre doftade enligt skolboken mineral (flinta), krusbär och nässlor. Härlig syra med citrus, mineral och krusbär i munnen. Smakade fantastiskt tillsammans med den bit getost som provningsledarna hade dukat med.

Steinschaden hade inte samma komplexitet, men för halva Sancerrens prislapp får man ett korrekt vin med snygg syra och mycket gröna äpplen i smakpaletten.

fredag 4 september 2009

Betyg 2: röda italienska

Kapitlet "röda italienska viner" i Munskänkarnas betyg 2-kurs har avverkats. Resultatet var skapligt om än inte klockrent.

Gunnar och Ingrid i Bensbyn hade laddat upp med sex italienare, två från vardera Toscana, Piemonte och Venetien. Från vardera området ett enklare vin och ett mer komplext.

Glas 1: Rödblå färg. Ordinär körsbärsdoft utan någon stuns. Pigg syra och halvtrötta tanniner, tunn frukt.
Definitivt inget komplext vin, uteslutningsmetoden och tanninerna sa att det trots allt borde vara en chianti (rätt).
Terreno Chianti Classico (nr 2373) 89 kr

Glas 2: Rödblå färg. Lite blommig, parfymerad doft, i trakterna av viol. Menlös smak med tvålinslag, liten syra, inga tanniner.
Inget komplext vin, avsaknaden av tanniner säger att det är ett enklare corvinavin från Valpolicella (rätt).
Masi Valpolicella Bonacosta (nr 6998) 83 kr

Glas 3: Tegelröd färg, relativt transparent. Doft av körsbär, lakrits och rosenblad. Blodfattigt okulärt intryck, men med smakmässigt betydligt mer muskler (syra och tanniner) än de två första. Körsbär, nyponsoppa och lakrits.
Redan färgen skvallrar om att det är ett nebbiolovin från Piemonte , näsa och mun sa inte emot. Inget dåligt vin, men mindre komplext än tre andra viner (rätt).
Langhe Nebbiolo Pio Cesare (nr 7306) 119 kr

Glas 4: Tät, mörk blåröd färg. Fyllig, mogen och komplex doft av körsbär, blöt jord, kaffesump, fat. Lika komplex smak av körsbär, tjära, läder. Hög syra och mogna tanniner.
Ett bra vin, provningens bästa. Den mogna karaktären och tjäran ledde min gissning mot Barolo (fel).
Marchese Antinori Riserva 2004 (nr 22382) 179 kr
Provade årgång -01 av detta vin i maj, det var inte alls bra. Provade det även mars -08 och fick ett bra intryck även då. Men nu var det ännu bättre.

Glas 5: Mörkt blåröd färg. Märklig doft med lösningsmedel och kanel. Eldig smak, tydlig sötma, körsbär, russin, torkade fikon, kryddor, samt en lite ekbeska.
Var helt säker på att även detta var ett corvinavin från Valpolicella (rätt), kanske en ripasso. Hoppsan, det var till och med en amarone. Men nog var den lite klumpigt hopspikad för att vara en sådan.
Amarone della Valpolicella Classico Monte Faustino 2003 (nr 88471) 378 kr

Glas 6: Mörkt blåröd färg. Doft av mörka körsbär, plommon, piptobak, kryddor, fat. Stram smak med hög syra och tanniner som grovt sandpapper. Körsbär, plommon, choklad.
Tanninerna ledde in mig på Chiantispåret (fel) men jag har provat detta vin och borde ha kommit ihåg barolon med de minnesvärda tanninerna.
Barolo La Serra 2004 (nr 96849) 288 kr