lördag 31 januari 2009

Penfolds Thomas Hyland Shiraz


Penfolds Thomas Hyland Shiraz (6301) 109 kr
Hylands hörna denna helg. Och denna australiska odyssé slutade inte alls som jag trodde. Denna shiraz trodde jag var ett säkert kort - medan jag var skeptiskt mot Hylands chardonnay.
Men det var den här som uppfyllde alla fördomar om nya världen-viner:
En stor fruktig doft med lakritston. Smaken är överdrivet varmfruktig. Nästan övermogna mörka bär - insmickrande som en turistfälla ("turist-vin" bedömde Lena som är bättre på nyskapande vinterminologi än jag). Eldig av 14,5 procent alkohol, och så är det nästan lika mycket sötlakrits som i bulgariska Mozaika som provades för ett par veckor sedan.
Lättdrucket men obalanserat och utan finess. Inte prisvärt.

Penfolds Thomas Hyland Chardonnay


Penfolds Thomas Hyland Chardonnay (6023) 104 kr
En kollega tyckte att jag borde prova det här vinet. Jag lydde uppmaningen med stor tveksamhet då ekad chardonnay från "nya världen" verkligen inte är min grej.
Eller var min grej. Det här var nämligen riktigt gott.
Doften var ungefär som förväntat fyllig med mycket päron och en aning gula äpplen och en stadig ekplanka. Men smaken överträffade mina förväntningar stort. Där fanns en härlig syra-attack kombinerad med en rund, fyllig, smörig kropp som verkligen fyllde upp munhålan. Frukten gick mest mot päron och gula äpplen men gjorde också avstickare åt grapefrukthållet. Eftersmaken lång och smörig och först där gjorde ekfaten sig påminda i form av en behaglig nötig ton.
Passade utmärkt till en kycklinggryta med mango chutney.
Det här kommer jag att köpa fler gånger. Absolut värt sitt pris, kanske rent av ett fynd.

söndag 25 januari 2009

Bliss Zinfandel


Bliss Zinfandel (nr 6586) 86 kr
Mörkrött vin. Fruktig svartvinbärsdoft med blommiga nyanser och lakrits. Varmsöt fruktig smak med svarta vinbär och katrinplommon, samt kryddor.
Inte särskilt amerikansk i sin framtoning. Ektonerna hålls i bakgrunden, vinet är välbalanserat och de 14,5 % alkohol känns inte besvärande.
Ett fyndvin för 86 kronor.

4 x Cabernet Franc

Provning med munskänkarna på lördag kväll. Norrbottens enda (?) vinimportör Marie Granqvist, Vidsel, skulle berätta om sin verksamhet, men det blev lite rumphugget när hon insjuknat. Hennes franske medarbetare Maurice Guaslard berättade i alla fall om deras arbete och vi provade deras viner.
Det blev fyra röda viner från hans födelsetrakt, Loiredalen, där Carbernet Franc är den dominerande röda druvan. Vinerna finns inte på Systembolaget.
1. Domaine de Falaise (Anjou)
Blåröd färg. Svag bärig och örtkryddig doft. Lätt vin med hallonton och frisk syra. Torr gräsig struktur.
2. Domaine de Mihoudy (Chinon)
Ljust röd. Medelfyllig doft med en aning flintsten. Lingon och blåbär i smak och samma torra gräsiga struktur som i glas nr 1.
3. La Gardiere (St Nicola de Bourgueil)
Rubinröd. Svag hallondoft med gräsinslag. Fyllig smak, betydligt rundare än de två tidigare, med hallon och viol. En liten bitterhet (grön paprika) i eftersmaken.
4. Domaine de Chevalierie (Bourgueil)
Tredjevin från områdets kult-producent Pierre Caslot. Blåröd färg. Fyllig och kryddig svartvinbärs doft. Fyllig, fruktig smak med välbalanserade syror. Piptobak och gräs i avslutningen.
Till maten (underbar som vanligt på "En trappa upp") kalvbiff med hummersås och potatiskaka, fick vi ett vitt vin från Domaine de Mihoudy eller en mycket blaskig Pinot Noir, Les Carisarnes.
Vin nummer fyra och det vita matvinet blev mina favoriter. Men inte blev jag helfrälst på röda Loire-viner. Jag fortsätter nog att betrakta det som ett vitvinsdistrikt.

lördag 24 januari 2009

Barbera d´Alba


2365 Barbera d´Alba (Luigi Voghera) 89 kr
Fin fruktig körsbärsdoft. Frisk syra och fruktig smak av körsbär med drag av blåbär. En aromatisk kryddighet med muskot och peppar. Skaplig eftersmak med viss strävhet, ekfat och lakritston. Totalt sett mycket italienskt i sitt helhetsintryck vilket ska ses som ett positivt omdöme. Mycket vin för liten prislapp.

lördag 17 januari 2009

3 de Valandraut


3 de Valandraut, 2005 - 293 kr (97012 )
Självklart ett mycket gott vin från en kult-stämplad producent (Jean-Luc Thunevin). Doften är lite blygsam med toner av både röd och mörk frukt samt rostade ekfat. Smaken är strået vassare med en fräsch syra i lingonton som övergår i körsbär och svarta vinbär. Mellanregistret är eldigt och pepprigt och eftersmaken är lång och fruktig med mjuk lakrits, piptobak och sträv ek. Kanske lite ungt och spretigt fortfarande. För tre hundralappar förväntar jag mig lite mer. Mycket gott men bara knappt prisvärt.

fredag 16 januari 2009

Mozaika


2815 Mozaika 48 kr
En vän inom munskänkarna tipsade om ett prisvärt "pasta-vin" som jag köpte som kompensation för ett snuskigt dyrt vin till lördagen.
Bara att det kommer från Bulgarien sänker förväntningarna till noll, dessutom en prislapp motsvarande två storflaskor Coca Cola.
Doft: kemisk och vegetativ (nagellack och gammalt hö). Smak: fräsch syra, massor av lakrits - men inte så mycket mer, platt eftersmak. Lite vulgo när man dricker det solo, men fungerade riktigt bra till orientaliskt kryddad färs med chevré, ruccola, soltorkade tomater och pasta - då tonades den överdrivna lakritssmaken ned.
Inte gott, möjligen prisvärt - men 66 kr för Cotes du Rhone (Pellerin) är bättre vinupplevelse. /T

tisdag 13 januari 2009

Cuvée Margot


Cuvée Margot, nr 5447, 125 kr
Röd bourgogne balanserar som alltid på en knivsegg. Köper man detta minimalismens vin (utom prislappen då) riskerar man att få en tunn och blaskig soppa. Men när det stämmer är det ett himmelska viner.
Den här doften lovar gott med mycket jordgubb och hallon samt ekfat. Men smaken... nej, bara tunt. Syran blir för dominerande, ingen kropp, och eftersmaken blir till en grimas istället för ett belåtet mmmmmmm...
Inte prisvärt (men helt ok som måltidsdryck till palt)
/T

måndag 12 januari 2009

Mineralstein


7219 Mineralstein, 77 kr
Nu är man ute på hal is. Halvtorra viner är ungefär lika vanligt som pulvermos i det här hushållet. Vet inte varför - troligen för många associationer till ungdomssynder som Liebfraumilch m m.
Men eftersom många rekommenderar vintypen till asiatiskt så gjorde vi ett försök. Det doftade fruktigt men lite parfymerat. Smakade lite som sånt där smågodis som är surt och sockrat. Persikosmak i det här fallet.
Så länge det var riktigt kallt fungerade det till maten, men blev jolmigare i takt med att temperaturen steg i flaskan. Prisvärde vågar jag inte yttra mig om p g a för dåligt referensmaterial.

söndag 11 januari 2009

Vin till palt


Det här är en provning jag länge velat göra. "Vad dricker man för vin till palt?" brukar vara ett sätt att avsluta alla intentioner till vindiskussion.
Nu gick vi seriöst till väga och dukade upp söndagspalten med vatten, mjölk, ett halvtorrt vitt, en bourgogne och ett torrt vitt vin.
Bakgrund: vi har båda slutat dricka mjölk som måltidsdryck. Dock var det som dryck till palt (och pannkaka) som mjölken hängde med längst. I dag dricker vi mjölk endast i cappuccinon.
Norrmejeriers lättmjölk smakade också bara barnvälling nu när vi gjorde ett nytt försök.
Vatten från Luleälven via Gäddviks reningsverk är vår vardagliga måltidsdryck. Neutralt, smaklöst, sköljer ned maten utan att varken tillföra eller dra från något.
Vinet då: vi var båda eniga om att vin är en alldeles utmärkt dryck till palt. Den markerade sältan i palten plockade ned syran i bourgognen (Cuvet Margot) på ett angenämt sätt och det blev det bästa alternativet. Vilket av de vita vinerna som passade bäst var vi oeniga om. L ville ha det halvtorra (Mineralstein) som tvåa medan jag föredrog det torra (La Gascogne).
Hur som helst överlägsen vinst för vinet som tog de tre översta placeringarna. Nästa gång vi lagar palt ska prova ett kraftigt vin som Chateau Bouscassé - möjligen kan det bli ännu bättre än bourgognen.

torsdag 8 januari 2009

STiiLS


Dagens träningspass: 30 min på cross trainern.

Dagens mat har bestått av Torsksoppa till lunch och Bönsoppa till middag. Det är riktigt goda och matiga soppor. Till och med T gillar dom. fördelen med Bönsoppan är att den är snabblagad, god, ger många luncher och kalorisnål.

En av mina gamla vänner från Umeå dök upp i butiken i eftermiddag. Vi har känt varandra i drygt 20 år men vi är dåliga på att ha regelbunden kontakt. Däremot när vi träffas är det alltid lika roligt. Jag lyckades också övertyga henne om att ett av halsbanden i vår nya "STiiLS" kollektion passade henne alldeles utmärkt.

Det finns i Pearlshops Luleå-butik redan nu men har inte hunnit ut på webben ännu.

onsdag 7 januari 2009

Januaridag

En helt vanlig dag utan träning och synder. Bara plikter, kallt och mörkt, en typisk januaridag

tisdag 6 januari 2009

Côtes du Rhone (Pellerin)


6018 Côtes du Rhone (Pellerin), 67 kr
Den här flaskan ramlade ner i min varukorg som ett impulsköp. Hajade till över priset och distriktet (dom brukar vara dyrare). Doften är typisk för Rhonedalen (syrah, grenache, mourvedre): solvarmt, viol, lakrits. Pigga syror attackerar i munnen och i mellanregistret finns mustiga mörka bär, viol, lakrits och svartpeppar. Eftersmaken blir lite söt och syltig och där märks prisklassen. Men totalt sett är vinet mer än prisvärt. Finns som box också - den ska testas vid tillfälle eftersom bra röda viner på box inte är lätt att hitta.

Skötsamma vi

Det är tur att det är så många helgdagar så att det går att vara ute i dagsljus även nu när det är som mörkast på året. Efter korsordslösning och städning så lyckades vi med att komma ut idag också. Det blev lite mer jogg och lite mindre promenad än förra gången. Sträckan vi tar oss runt på är blodomloppet, ca 4,5 km, riktigt lagomt med tanke på hur otränade vi är.

Förra gången vi var ut så hade jag inte en bra jacka med tanke på temperaturen, det var ca -10 grader. Jag kände mig både kall och blöt samtidigt och det är inte så roligt. Kontentan av mina synpunkter var att jag behövde en ny träningsjacka.

Så jag var på Stadium och investerade i en vindjacka av märket Björn Dählie, det var den enda vettiga jackan de hade till ett vettigt pris (Rea 499:- ord 1399:-) sånt gillar jag. Största nackdelen är att den är vit. Nu måste jag bara hitta en matchande snygg mössa till den också...

Chateau Labadie


3550 Chateau Labadie 2005, 126 kr
En Bordeaux är alltid en Bordeaux. Det känns lite som att komma hem. Den här spelar ganska mycket på bassträngarna, det är dova jordiga smaker och mycket rostade fat i både doft och smak. Innehåller mest druvan merlot vars frukt inte orkar riktigt ända fram. Men det är ett bra vin. Prisvärt.

måndag 5 januari 2009

Concannon Syrah


Concannon Syrah. 84 kr. Amerikanskt tema denna helg. En syrah från samma producent vars pinot gris vi provade dagen före. Rätt typisk syrahdoft, varm och blommig (jag hittar nästan alltid viol, men det verkar jag vara ensam om). Relativt fyllig smak av hallon men med en aning bitter och stjälkig eftersmak. Knappt prisvärt.

söndag 4 januari 2009

Ett nyttigare liv

Om T ska blogga om vårt syndiga liv kan jag blogga om vårt lite nyttigare liv. Det handlar om träning och viktnedgång. Idag ligger vi både på en alldeles för hög vikt och har beslutat att vi ska gå ner 5 kilo var.

Tanken är att vi ska se vem som gått ned först. Vi har inte satt upp någon vinst för den som klarar det, utan det blir mer en prestigefråga. Jag har inte tänkt rusa ner de fem kilona utan räknar med att vara där i början av mars. Alltså lite eftertanke på vad vi äter och absolut träna minst 3 ggr i veckan. Hösten har varit bedrövlig på den fronten.

Vi startade upp bra genom att ge oss ut på en 5 kilometers promenad. Vår insats slutade med att vi joggade halva sträckan. I eftermiddag ska jag köra ett pass pilates. /L

lördag 3 januari 2009

Concannon Pinot Gris


Concannon Pinot Gris, 69 kr (extrapris).
Amerikansk pinot gris är kanske inte världens vanligaste typ av vin. Diskret doft med ton av citrus och honung. Typisk "fet" pinot gris-struktur i munnen med smak av grapefrukt och apelsin och en aning honungssötma i eftersmaken. Mycket prisvärt och ett bra matvin. Vi drack det till halstrade pilgrimsmusslor med citrusrisotto som matchades fantastiskt bra.

fredag 2 januari 2009

Nyårslöfte

I år ska jag blogga om alla nya viner jag smakar. //T

Serrata Belgvardo


22955 Serrata Belgvardo 2006, 129 kr.
En toscanare som har samtliga systembolagsklockor (syra, strävhet, fyllighet) på tio i tolv. Fruktig doft med körsbärston. Fyllig smak med ett mycket syra, men inte riktigt så strävt som förväntat. Ett bra vin, som satt bra till en pastarätt med kyckling, parmaskinka, basilika och gräddig tomatsås. Men tveksamt om det levde upp till prislappens nivå.

torsdag 1 januari 2009

Nyår på Kulturens hus

Vi valde i år att testa nyårsfirandet på Kulturens hus i Luleå. Trerätters middag plus entrésnacks och ostbricka vid tolvslaget för 995 kr inklusive vin.
Snacksen: Tapenad- och parmesanfylld smördegsrulle, färskostbollar med räkor, kycklinglevermousse på crostini. Serverades med Åkeson mousserande vin. Betyg: 2/1 (maten/vinet).
Förrätt: Tapas ned smaker från Norrbotten: Mousse av rökt renhjärta och gravat reninnanlår (delbetyg 3), Västerbottenspaj med löjrom lök och gräddfil (4), rökt anka med syltade kantareller (2), tartar av gravad lax med tunnbrödchips (4). Vin: Chateau Bonnet (3). Totalbetyg: 3/3.
Varmrätt: Helstekt oxfilé med madeirasky, rosmarinrostade grönsaker, inbakad kantarellpotatis. Vin: Rawensvood Vinters Zinfandel. Betyg: 3,5/3 (minus för ett smaklöst potatismos).
Efterrätt: Vit chokladmousse, havtornssorbet och hallonsås. Vin: Vinsanto del Chianti. Betyg: 3,5/3,5.
Ost och vin (glömde kolla flaskorna - men det var något ordinärt mousserande: Betyg: 2/2.
Vi hade inga höga förväntningar på mat och vin. Totalt sett var det aningen bättre än väntat.
Levande musik bjöds i form av dansbandet Zerix. Betyg. 0,25.
Fyrverkeriet på Tolvslaget just utanför fönstret är ställets verkliga dragplåster och anledningen till att vi testade detta. Vi tyckte det skulle vara bekvämt att få se fyrverkeriet inne i värmen. Men det var inte alls samma sak som att stå ute, det blev lite som att se det på TV - ingen känsla.
Vi kan tänka oss att göra om detta ett annat nyår - men då går vi i alla fall ut på terrassen och ser fyrverkeriet.